netdoktor.se

Hur känns sjukdomen?

Normalt kan det ta mellan 2 veckor till 2-3 månader från smittotillfället till dess att symtomen börjar (inkubationstiden), men i enstaka fall kan det ta upp till 12 månader. Den långa inkubationstiden gör att det i princip aldrig är för sent att vaccinera innan symtom brutit ut efter ett misstänkt expositionstillfälle. Ett infekterat djur som slickar ett ytligt sår i en arm eller ett ben ger en längre inkubationstid än ett djupt bett i huvud/halsregionen. Även om man blir biten av ett djur med rabies är det inte säkert att man blir smittad. Bara 1 av 6 av de som blir bitna utvecklar symtom, även om de inte blir vaccinerade.

Om man får rabies, och inte hinner bli vaccinerad i tid, utvecklas sjukdomen i två faser: - Prodromal fas (upptakten): Under den här perioden kan det förekomma feber, uppkastningar och aptitlöshet, huvudvärk och domning och smärtor vid det ursprungliga bettet. Det autonoma nervsystemet påverkas, vilket visar sig som rikliga mängder saliv och tårar. - Den neurologiska fasen: I den här fasen kan förlamningar förekomma, med spasmer i matstrupen, och det blir svårt att svälja. Spasmerna utlöses vid försök att dricka, vilket leder till att de drabbade utvecklar en skräck för vatten (därav den andra engelska beteckningen på sjukdomen - hydrofobia eller "vattuskräck"). Patienten blir ängslig och hyperaktiv. Det är i den här fasen som djuren blir "galna" och biter.

Symtom som vid hjärninflammation visar sig med tilltagande neurologisk påverkan, kramper, okontrollerade rörelser, förvirring och dilirium. - En paralytisk form av rabies finns där symtombilden består av tilltagande förlamning och slutligt koma.

Döden kan orsakas av hjärtstillestånd eller cirkulationskollaps, men oftast är förlamad andningsmuskulatur den direkta dödsorsaken. Framtidsutsikter När synliga symtom väl har utvecklats är dödligheten 100 procent. Drabbade djur avlivas och undersökes, om inte sannolikheten för att djuret är smittat är mycket liten och det rör sig om en katt eller hund som man ogärna vill avliva. Då kan man avfärda misstanken om smitta genom att iaktta att djuret inte utvecklar tecken på sjukdomen under de följande 10 dagarna.

Om lämplig behandling ges i form av så kallad postexpositionsprofylax, utvecklas sjukdomen inte. Denna metod är bra och säker.


att jag aldrig lär mig!!!!
varför hålla på å googla och bli ännu mer hispig!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0